
You guys liked my chocolate muffin recipe, so I thought I can come up with a similar recipe with a twist. In that recipe we used aquafaba to rise our muffins. Now we will learn how to use flax eggs. Flax eggs are vegan and gluten free. If you want to know what the hack I am talking about, you are about to find out:)
Daha önce paylaştığım çikolatalı muffin tarifi çok sevilmişti. Ben de aynı tarzda, yeni bir tarif için kolları sıvadım. Muffin tarifinde aquafaba ile keki yükseltmiştik, bu tarifte ise keten tohumu yumurtasını kullanacağız. Keten tohumu yumurtası vegan ve glutensiz. Allah aşkına ne saçmalıyorsun derseniz, anlamak üzeresiniz:)
HOW TO MAKE FLAX or CHIA EGGS?
You will need 2 ingredients: ground flax or chia seeds and water.
If you don’t have ground flax or chia at home, simply ground regular seeds with a coffee grinder, blender or mortar and pestle. You will use 1 measure ground seed to 3 measure water. After mixing them well let it sit for 15-20 minutes until it is creamy and your vegan eggs will be ready.
CHIA veya KETEN TOHUMUNDAN VEGAN YUMURTA NASIL YAPILIR?
İki malzemeye ihtiyaçınız olacak: keten veya chia tohumu unu ve su.
Eğer evde keten veya chia tohumu unu yoksa üzülmeyin. El blenderı, kahve öğütücüsü veya havan yardımıyla tohumları un haline getirebilirisiniz. 1 ölçek tohuma 3 ölçek su kullanın. Suyu ve tohum ununu karıştırdıktan sonra bırakın 15-20 dakika dinlensin. Karışım krema kıvamını alınca vegan yumurtanız hazır.
INGREDIENTS(150Kcal per serving):
- Flax eggs – 1 Tbsp ground flaxseeds+3 Tbsp water
- 1/2 cup sweetener of choice – I used cane sugar
- 2 Tbsp oil – I used coconut
- 2 Tbsp tahini
- 1/2 cup plant based milk – I used almond
- 2 Tbsp cacao powder
- 2 Tbsp cacao nibs
- 1 Tbsp baking powder
- 1 1/2 cup self rising flour
Prepare flax eggs as per the measurement. Once it is ready, place in a large mixing bowl and add sweetener of choice and start whisking them together. Once the mixture is fluffy add oil, tahini and milk and continue whisking. Sift all the dry ingredients in a separate bowl and mix them together. Slowly transfer the dry mix into wet mixture and mix with a spatula. It is important not to whisk after this point so that you won’t lose the fluffiness of the batter. Once the batter is smooth and creamy, add cacao nibs and give it a final mix. Place a baking paper on your choice of cake tin – I used baton- and transfer the cake batter. Cook it for 20-25 minutes in preheated oven at 350F with fan on. Let it cool inside the cake tin for 5-10 minutes before serving. Enjoy!
NOTE:
- You can replace flax eggs with aquafaba.
- Instead of cacao, you can use zest and juice of lemon to make a lemon cake.
- Seeds are essential in a healthy vegan diet. Flax and chia seeds are great Omega-3 sources.
Stay safe.
MALZEMELER(dilimi 150 kalori):
- Keten tohumu yumurtası – 1 y.k keten tohumu unu+3 y.k su
- Yarım su bardağı tatlandırıcı – ben şeker kamışı şekeri kullandım
- 2 yemek kaşığı yağ – ben h.cevizi yağı kullandım
- 2 yemek kaşığı tahin
- Yarım su bardağı bitkisel süt – ben badem sütü kullandım
- 2 yemek kaşığı kakao tozu
- 2 yemek kaşığı damla çikolata
- 1 yemek kaşığı kabartma tozu
- 1,5 su bardağı kek unu
Keten tohumu yumurtasını tarifte verilen ölçüye göre hazırlayalım. Karışım kremamsı bir kıvam alınca genişçe bir karıştırma kabına aktaralım ve tercih ettiğimiz tatlandırıcıyı da ilave edelim. 2 malzemeyi güzelce kabarana kadar çırpalım. Arkasından yağı, tahini ve sütü de ekleyip, karıştırmaya devam edelim. Ayrı bir kaba tüm kuru malzemeleri elekten geçirerek ekleyelim ve karıştıralım. Kuru malzemeler iyice karışınca, ıslak malzemelerin olduğu kaba azar azar ekleyerek bir spatula yardımıyla karıştıralım. Bu noktadan sonra çırpmamak çok önemli. Böylece hamurun kabarıklığını kaybetmemiş olacağız. Kek hamurumuz pürüzsüz olunca son olarak damla çikolatayı da ekleyip son bir kez karıştıralım. Tercih ettiğiniz kek kalıbına -ben baton kalıp kullandım- pişirme kağıdını yayalım ve hamurumuzu kalıba aktaralım. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirelim. Servis etmeden önce kalıpta 5-10 dakika dinlendirelim. Afiyet olsun!
NOTLAR:
- Keten tohumu yumurtası yerine, aquafaba da kullanabilirsiniz.
- Kakao yerine limon suyu ve limon kabuğu rendesi kullanarak limonlu kek yapabilirsiniz.
- Sağlıklı bir vegan diyette tohumların tüketimi çok önemlidir. Chia ve keten tohumu Omega 3 açısından çok zengindir.
Sağlıkla kalın.