Spaghetti Squash / Balkabağından Spagetti

I am sure you have seen or tried zoodles (Zucchini noodles) which is a great substitute for pasta when you avoid consuming carbs. This recipe is similar to zoodles but instead we will use squash.

Do not forget to keep the seeds so you can make your own Egyptian roasted seeds. Simply wash the seeds, drain and let it dry on a kitchen towel. Toss them with a salt at mid heat on the stovetop or roast in the oven at 300F. Enjoy!


Eminim ki zoodle tarifini (kabaktan erişte) daha önce görmüş veya denemişsinizdir. Kabak eriştesi, karbonhidratı azaltmak veya tüketmek istemediğinizde müthiş bir alternatif. Bu tarif de kabak eriştesine benzer ancak bu kez balkabağı kullanacağız.

Çekirdeklerini, daha sonra kabak çekirdeği yapımında kullanmak için saklayın. Çekirdekleri güzelce yıkayıp süzün ve mutfak havlusunun üzerinde kurutun. Tavada biraz tuzla orta ateşte veya fırında 150 derecede kavurun.


INGREDIENTS (45Kcal per serving):

  • 1 butternut squash
  • Olive oil
  • Salt & pepper

Preheat the oven at 400F and grab a strong knife as you do not want to harm yourself while cutting the squash. It is easier if you slice off the head and the bottom first. Lay the squash on the cutting board and cut it in half lengthwise as shown on the photo. Remove the seeds and ribbing and follow the instructions I mentioned earlier to make use of the seeds. Rub the inside of the squash with olive oil and season with salt and pepper. Place them cut side down on a baking mat and roast them 30-40 minutes – depends on the size and tenderness you are looking for. I generally keep 40 minutes as I like it softer. If you like longer straps, 30 minutes would be ideal. Let it cool down for 10 minutes and scrape lengthwise until you reach the peel. There you have it! Enjoy your spaghetti squash with any pasta sauce or just sprinkle nutritional yeast to give it a cheesy taste. Bon Appetit!

Stay safe.


MALZEMELER (servis başına 45 kalori):

  • 1 adet balkabağı, kestane kabağı olmasın
  • Zeytinyağı
  • Tuz & Karabiber

Fırını 200 dereceye ayarlayın ve kendinize güçlü bir bıçak seçin ki balkabağını keserken kendinize zarar vermeyin. Eğer önce kabağın baş ve alt kısımlarını düzleyecek şekilde keserseniz, ortadan ikiye kesmeniz daha kolay olacaktır. Kabağı yanlamasına kesme tahtasının üstüne yatırın ve ortadan ikiye uzunlamasına kesin. İçindeki çekirdekleri ve püsküllerini temizleyin ve yukarıda bahsettiğim şekilde çekirdekleri değerlendirin. Balkabaklarının iç kısmına yağ sürüp, tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Çeşnilendirdiğiniz kabakları pişirme kağıdının üzerine, iç kısımları aşağıya bakacak şekilde yerleştirin. Fırında 30-40 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi kabağın büyüklüğüne ve sizin spagettilerinizi ne kadar diri sevdiğinize göre değişir. Ben daha yumuşak sevdiğimden 40 dakika pişiriyorum ama siz uzun spagettiler yapmak isterseniz 30 dakika yeterli olacaktır. Kabakları fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirin ve çatal yardımıyla kabuğa erişene kadar boylamasına kazıyın. İste bu kadar! İster en sevdiğiniz makarna sosuyla, ister besin mayası serpiştirerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sağlıkla kalın.

One thought on “Spaghetti Squash / Balkabağından Spagetti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s